Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

-> Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Κύπρο

Κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, διατύπωσε τις πάγιες θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, στη βάση της διζωνικήςδικοινοτικής ομοσπονδίας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα, όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα συνδράμει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χριστόφια, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια.

Ο Κ. Καραμανλής , εξέφρασε την αμετακίνητη συμπαράσταση και αρωγή της Ελληνικής Κυβέρνησης στον αγώνα του Κυπριακού λαού για αποκατάσταση μιας κατάφωρης αδικίας 35 ετών, επισημαίνοντας ότι:

· Η λύση πρέπει να είναι καθαρά κυπριακή υπόθεση.

· Ο δρόμος θα είναι ανηφορικός, η διαπραγμάτευση δύσκολη. Παραμένουν σημαντικές διαφορές και αποκλίσεις, παρά τα κάποια βήματα προόδου.

· Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί την αποτελεσματικότερη εγγύηση για την ασφάλεια της Κύπρου, αντίθετα με το υπάρχον σύστημα των εγγυήσεων το οποίο δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές.

· Η θέση της Ελλάδας υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αποτελεί λευκή επιταγή και υπάρχουν προαπαιτούμενα, όπως η αποκατάσταση των σχέσεων με την Κύπρο και η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση.

· Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, με συμφωνία και των δύο κοινοτήτων, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και παρεμβάσεις τρίτων.

· Χρειάζονται πράξεις από Τουρκικής πλευράς, όχι διακηρύξεις και προθέσεις.

· Οι απαράδεκτες προκλήσεις στο Αιγαίο και ο μη σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν βοηθούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

· Οι παραινέσεις του Προέδρου των ΗΠΑ προς την Άγκυρα, προκειμένου να επιτύχει τον Ευρωπαϊκό της στόχο, «συνιστούν παραινέσεις προσαρμογής της στις επιταγές της Ε.Ε.».

· Η Ελλάδα επαναβεβαιώνει τη στήριξή της στην κοινή προσπάθεια για να τερματιστεί η απαράδεκτη κατάσταση της κατοχής, με λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.