Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Παρούσα και παρεμβατική στις διεθνείς εξελίξεις η Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια του πιεστικού σε υποχρεώσεις προγράμματος παραμονής του στο Στρασβούργο, για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα έπειτα από τον Νικολά Σαρκοζί και την Ανγκέλα Μέρκελ, επέλεξε να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση μόνο με τον Κώστα Καραμανλή. Πρόκειται για μια συνάντηση με τη δική της ιδιαίτερη σημασία.

Επιπρόσθετα, είναι γεγονός ότι σε κορυφαίες διεθνείς συναντήσεις οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ως μία ενιαία πολιτική και διπλωματική οντότητα. Επομένως, η συνάντηση Καραμανλή – Ομπάμα (που υπερέβη χρονικά το εθιμοτυπικό ημίωρο) προσδίδει πρόσθετη αξία στο κεφάλαιο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θέλησε να ακούσει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μας τις ελληνικές απόψεις πάνω σε ζητήματα που αφορούν τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάτι που διαφάνηκε στη συνέχεια και από τις πολιτικές τοποθετήσεις στις οποίες προέβη ο κ. Ομπάμα, με εξέχουσα εκείνη για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης.

Παράλληλα, υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι στην Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένων Πολιτειών στην Πράγα, ο Κώστας Καραμανλής ήταν ο εισηγητής εκ μέρους των «27» για την Ενέργεια και τις Κλιματικές Αλλαγές. Μάλιστα, προκάλεσε αίσθηση η τοποθέτησή του τόσο σε ότι αφορά την ανάγκη για εφοδιασμό της ΕΕ σε ενέργεια από πολλές πηγές και πολλούς αγωγούς, όσο και σε ότι αφορά τη σημασία της αλλαγής στάσης των ΗΠΑ σε κλιματολογικά θέματα.

Η Ελλάδα, τα τελευταία πέντε χρόνια με Εθνική Αυτοπεποίθηση, είναι πάντα παρούσα, παρεμβατική και αποτελεσματική σε όλα τα μεγάλα ξένα fora και με όλους τους επιφανείς ξένους ηγέτες, σε πείσμα όσων επιμένουν να παραβλέπουν και να παρερμηνεύουν αυτή την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.