Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Αντιδράσεις για απόσυρση, έμμεσους φόρους και τέλη

Εντονη ήταν η αντίδραση χθες από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την... απόσυρση του μέτρου της απόσυρσης των αυτοκινήτων. Παράλληλα αρκετές και αιχμηρές ήταν και οι παρατηρήσεις τους στο νομοσχέδιο για το επίδομα αλληλεγγύης και την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις.
Ολα αυτά στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου λίγο πριν αυτό συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Αίσθηση έκανε η παρέμβαση του ίδιου του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου, που πήγε ως απλός βουλευτής στη συνεδρίαση προκειμένου να μιλήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πετσάλνικος πήρε τον λόγο και είπε μεταξύ άλλων πως ένας άνθρωπος που έχει ένα αυτοκίνητο 15 χρόνια σημαίνει ότι δεν έχει χρήματα να πάρει άλλο. Με την αύξηση των τελών κυκλοφορίας που είναι αναγκασμένος να πληρώσει «δεν τον βοηθάτε, είναι σαν να τον τιμωρείτε. Ξανασκεφτείτε το...». Είπε ακόμα ότι το δικαιότερο θα είναι να αυξηθούν τα τέλη στα αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού. Αλλοι βουλευτές επισήμαναν ότι «αφήσατε το χαράτσι και πήρατε πίσω την απόσυρση...» και ζήτησαν να αλλάξει η κατηγορία φορολόγησης στα υψηλού κυβισμού και να υπολογίζεται από τα 2.001 κυβικά και πάνω και όχι από τα 1.920 γιατί επιβαρύνονται περισσότεροι, που έχουν μεσαίου κυβισμού Ι.Χ.

Συνολικά πήραν τον λόγο 25 βουλευτές. Οι παρατηρήσεις τους, πολλές και αιχμηρές, κωδικοποιούνται στις εξής:

* Πριν από τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί ότι το επίδομα αλληλεγγύης θα είναι 1 δισ. 65ο εκατ. ευρώ και τώρα έπεσε στο 1 δισ. Οι βουλευτές αναγνώρισαν πως αυτό οφείλεται στο ότι τα οικονομικά του κράτους αποδείχθηκαν χειρότερα από ό,τι αναμενόταν, αλλά ζήτησαν αυτό να εξηγηθεί στους πολίτες.

* Ζήτησαν εξηγήσεις γιατί δεν δίνεται επίδομα θέρμανσης τη στιγμή που όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ εγκαλούσε τη Ν.Δ. ότι δεν το έδινε. Η απάντηση ήταν ότι συμπεριλαμβάνεται στο επίδομα αλληλεγγύης.

* Εξέφρασαν αντιρρήσεις για το γεγονός ότι μελετάει η κυβέρνηση αύξηση έμμεσων φόρων, ενώ έχει πει προεκλογικώς ότι αυτό είναι άδικο μέτρο.

* Τόνισαν ότι η αύξηση του ΕΤΑΚ για την ακίνητη περιουσία άνω των 600.000 ευρώ επί της ουσίας νομιμοποιεί ένα μέτρο που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα το καταργήσει από το 2010. Ωστόσο δεν διαφώνησαν για την επιβολή, επισήμαναν μόνο την ασυνέπεια.

- Το ίδιο έκαναν και για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις. Είπαν ότι καλώς μπαίνει τελικά όμως επισήμαναν ότι πρόσφατα είχε απορριφθεί αυτό το ενδεχόμενο και επομένως τώρα θα πρέπει ο χειρισμός του πολιτικά και επικοινωνιακά να είναι πειστικός. *

(Eλευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.