Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

> Βελτιώνεται η οικονομική καθημερινότητα

> Βελτιώνεται η οικονομική καθημερινότητα

Η κυβέρνηση κάθε μέρα δίνει την μάχη με τα πραγματικά προβλήματα. Αντιμετωπίζει τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης με στοχευμένα μέτρα και πολιτικές που παράγουν αποτελέσματα.

· Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στη χώρα μας παρουσιάζει τάση ανόδου, μετά από έναν χρόνο συνεχούς υποχώρησης, και διαμορφώνεται στις 46,4 μονάδες τον Απρίλιο από τις 43,1 μονάδες τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας Απρίλιου, του ΙΟΒΕ, αν και ο δείκτης παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, η βελτίωση του αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη καθώς ενδεχομένως να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της πτωτικής πορείας του δείκτη. Στην έρευνα διαπιστώνεται ότι στη Βιομηχανία καταγράφεται ήπια βελτίωση, στο Λιανικό Εμπόριο βελτιώνονται οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο , στις Κατασκευές οι εκτιμήσεις κινούνται ελαφρά ανοδικά και η Καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται.

· Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠ.ΑΝ και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, για πρώτη φορά σημειώνονται τον Απρίλιο μειώσεις στον δείκτη τιμών καταναλωτή σε σχέση με τον Μάρτιο, για 160 προϊόντα πρώτης ανάγκης - χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι πρόσφατες μειώσεις στην αγορά του γάλακτος. Τον Μάιο αναμένονται σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου, ακόμα πιο σημαντικές μειώσεις στο δείκτη τιμών καταναλωτή. Η Κυβέρνηση δίνει καθημερινά την μάχη για αυστηρό έλεγχο των τιμών και στοχεύει στην απόλυτη διαφάνεια και την πλήρη ενημέρωση των καταναλωτών.

· Σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη ρευστότητας, επιταχύνθηκαν οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ). Το πρώτο τρίμηνο του 2009 διατέθηκε το 33,3% του συνολικού ΠΔΕ, με αποτέλεσμα οι δαπάνες του να σημειώσουν άλμα και να διαμορφωθούν στα 2,9 δισ. ευρώ, έναντι 785 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Δεν υπάρχουν εύκολες και αυτόματες λύσεις αλλά συστηματική, συγκροτημένη και αποτελεσματική προσπάθεια . Χρόνιες στρεβλώσεις και αδυναμίες δεν αντιμετωπίζονται από την μια μέρα στην άλλη αλλά με συνέπεια και υπευθυνότητα, με στρατηγική και σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.