Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τελευταία της έκθεση, αναδεικνύουν με τον πλέον περιγραφικό τρόπο πόσο επώδυνες είναι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης πάνω στην Οικονομία, τόσο της Ε.Ε. των 27 όσο και της Ευρωζώνης.
Παρότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σπεύδει να αναστρέψει την πραγματική εικόνα, με τρόπο δυσφημιστικό όχι για την κυβέρνηση, αλλά κυρίως για τη χώρα και να εμφανίσει την Ελλάδα ως ουραγό, τα γεγονότα καθ’ αυτά είναι αδιάψευστα.
· Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση για το έλλειμμα, η Ελλάδα βρίσκεται -μαζί με άλλες 12 από τις 16 χώρες της Ευρωζώνης -στην ομάδα εκείνων των χωρών που υπερβαίνουν το όριο του 3%.
· Για το 2009 η πρόβλεψη του μέσου όρου του ελλείμματος στην Ευρωζώνη ανέρχεται στο 5,3%. Ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπεται για την Ελλάδα (5,1%).
· Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το έλλειμμα της Ιρλανδίας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 12%, , της Ισπανίας στο 8,6%, της Γαλλίας στο 6,6%, της Πορτογαλίας στο 6,5%. Στη Μεγάλη Βρετανία, το έλλειμμα προβλέπεται να ανέλθει στο 11,5% -όταν το 2007 ήταν στο 2,7%.
· Στην έκθεση του Ιανουαρίου η Κομισιόν είχε εκτιμήσει πως η συρρίκνωση της Οικονομίας το 2009 θα ήταν 1,9% για την Ευρωζώνη και 1,8% για την Ε.Ε. Τρεις μήνες μετά, επανέρχεται με μια δραματική καθοδική αναθεώρηση που δείχνει τη συρρίκνωση στο 4%.
· Δεκαπέντε από τις δεκαέξι (16) χώρες της Ευρωζώνης προβλέπεται να παρουσιάσουν το 2009 αρνητική ανάπτυξη.
· Η αντίστοιχη εκτίμηση για αρνητική ανάπτυξη στη χώρα μας περιορίζεται στο -0,9% όταν στην Ιρλανδία θα ανέλθει στο -9%, στη Γερμανία στο -5,4%, στην Ιταλία στο -4,4%, στην Φινλανδία στο -4,7% κ.λ.π.
· Ο μέσος όρος ανεργίας της Ευρωζώνης προβλέπεται το 2009 να φθάσει το 9,9% ενώ στη χώρα μας προβλέπεται ποσοστό 9,1%.
· Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία για το 2009 προβλέπεται στο 17,3% ενώ το 2004 ήταν περίπου ίδιο με της Ελλάδας -στο 10,6%.
Όσον αφορά τη χώρα μας ,οι νεότερες προβλέψεις της Επιτροπής δεν έχουν λάβει υπ’ όψη τα πρόσφατα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τόνωση της απασχόλησης της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι:
· τα μέτρα για την τόνωση του Οικοδομικού κλάδου,
· τα μέτρα για την τόνωση της αγοράς αυτοκινήτου,
· τα μέτρα ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
· τα μέτρα στήριξης του Τουρισμού
· τα μέτρα στήριξης της Απασχόλησης.
Εξάλλου, δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τη σημασία της εκτίμησης της Κομισιόν για αύξηση, έστω οριακής, της ανάπτυξης στη χώρα μας για το έτος 2010 ενώ αντίστοιχα επτά (7) χώρες της Ευρωζώνης θα βρίσκονται σε ύφεση.
Συμπερασματικά, με την Ευρωπαϊκή οικονομία να βρίσκεται στη βαθύτερη κρίση της μεταπολεμικής περιόδου -όπως επισήμανε ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Αλμούνια- και με πανίσχυρες Οικονομίες να βουλιάζουν στην ύφεση, η Ελληνική οικονομία παρουσιάζει αντοχές στις πιέσεις της κρίσης.
Αναπτύσσουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση . Όλες μας οι πολιτικές είναι εστιασμένες στην αγορά εργασίας.
Λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα για την ενίσχυση της Οικονομίας και στηρίζουμε τους πολίτες που είναι οικονομικά και κοινωνικά περισσότερο εκτεθειμένοι στην κρίση. Στόχος μας , σε μια δύσκολη συγκυρία για όλους, η ασφαλής έξοδος από την κρίση -με τις λιγότερες κατά το δυνατόν συνέπειες.