Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Είμαστε, σήμερα, εδώ, στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, μετά το οδυνηρό, για όλους μας, αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Σεβόμαστε, όλοι, την επιλογή των πολιτών. Δεσμευόμαστε να ανταποκριθούμε, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις νέες ευθύνες μας. Πώς αντιλαμβάνομαι την ευθύνη αυτή, το ξέρετε.

Το ανέπτυξα με ευκρίνεια, προχθές το βράδυ, στη Βουλή, στη συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης. Σε ό,τι είπα, δεν έχω να προσθέσω ή να αφαιρέσω, ούτε μία λέξη. Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά σημαντική για την Πατρίδα μας. Είναι σημαντική και για την Παράταξη μας! Για τα στελέχη, τα μέλη, τους ψηφοφόρους, τους ανθρώπους που αισθάνονται κοντά μας.

Είναι σημαντική και για εμένα προσωπικά. Για τη θέση μου στο Κόμμα και την πολιτική ζωή της Πατρίδας μας. Ανέλαβα, από την πρώτη στιγμή, τη συνολική ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα. Είμαι μόνον προσωρινά ο Πρόεδρος σας! Θέλω, όμως, να είστε απόλυτα βέβαιοι:

Θα είμαι διαρκώς στις ίδιες επάλξεις. Θα είμαι μαζί σας στους αγώνες που πίστεψα και πιστεύω.

Θα είμαι, συνεχώς στην πρώτη γραμμή της μάχης για τα δίκαια της Πατρίδας μας.

Σε όλη την πολιτική διαδρομή μου, υπέρτατος γνώμονάς μου ήταν (και είναι)…

-Το εθνικό συμφέρον.

-Η πίστη στην Πατρίδα μας.

-Η αφοσίωση στους κοινούς μας σκοπούς.

Αυτός θα είναι και τώρα ο γνώμονας μου.

Αυτός είναι ο γνώμονας που ορίζει η Παράταξή για όλους μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια. Κάποιοι από τα φοιτητικά μας χρόνια.

Όταν παλεύαμε (μαζί με χιλιάδες άλλους) για τις ίδιες Αρχές και τους ίδιους στόχους. Ακόμη περισσότεροι βρεθήκαμε μαζί από το ΄97. Όταν το Συνέδριο του Κόμματός μας, σε μία κρίσιμη καμπή για την πορεία της Παράταξης, μου ανέθεσε την ευθύνη της ενότητας και της προοπτικής. Ήταν, για μένα, μια συμφωνία τιμής.

Μέσα σε λίγο καιρό, ενώσαμε ξανά τις δυνάμεις μας και δυναμώσαμε τους δεσμούς μας. Δημιουργήσαμε ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

-Στις εκλογές του 2000, κάναμε το όραμά μας ρεύμα ελπίδας. Κάναμε τη Νέα Δημοκρατία δύναμη έμπνευσης. Εκατομμύρια Έλληνες πάλεψαν με ψυχή και πίστη στο σκοπό μας.

-Το 2004 οδήγησα την Παράταξη, ενωμένη και ισχυρή, σε μια μεγάλη νίκη. Αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του Τόπου.

-Το 2007 πετύχαμε νέα εκλογική νίκη.

Πορευτήκαμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο που είχαμε ξεκινήσει.

Πορευτήκαμε αποφασισμένοι να βάλουμε στέρεες βάσεις για το μέλλον. Στην πορεία μας, υπήρξαν παραλείψεις και τις εντοπίσαμε. Υπήρξαν καθυστερήσεις και τις αναγνωρίσαμε. Έγιναν λάθη και ανέλαβα ο ίδιος, ενώπιόν σας, στο ακέραιο την ευθύνη.

Παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες, παρά τις στείρες αντιδράσεις, πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Και τα αποτελέσματα αυτά, δεν μπορεί να τα διαγράψει κανένας.

-Διοργανώσαμε (μαζί με όλους τους Έλληνες) τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες του 21ου αιώνα.

-Δώσαμε λύσεις σε χρονίζοντα κοινωνικά προβλήματα, που ούτε καν τολμούσαν να αγγίξουν οι Κυβερνήσεις που τα δημιούργησαν.

-Υπερασπιστήκαμε, με τόλμη, τα εθνικά μας ζητήματα και δώσαμε πραγματική υπόσταση σε μια πολυδιάστατη Εξωτερική Πολιτική, οδηγώντας τη Χώρα σε νέους δρόμους διεθνούς συνεργασίας.

-Ανοίξαμε τον κύκλο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη ο Τόπος, συγκρουόμενοι με κατεστημένα συμφέροντα και βολεμένους εκφραστές της συντήρησης.

-Ενισχύσαμε τις αντοχές της Οικονομίας μας.

-Αυξήσαμε δραστικά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις.

-Πετύχαμε σταθερή μείωση της ανεργίας.

Η πορεία αυτή ανακόπηκε (όπως έγινε σε ολόκληρο τον Κόσμο) από τη σφοδρότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Τα οικονομικά των Κρατών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, σε ολόκληρη την Ευρώπη, άρχισαν να επιδεινώνονται, με ρυθμούς που δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν. Αναπόφευκτα, οι επιπτώσεις έφτασαν και στη Χώρα μας. Είπαμε όλη την αλήθεια, από την πρώτη στιγμή. Επισημάναμε, τόσο την αβεβαιότητα που επικρατούσε στην Ευρώπη, όσο και τη χαμηλή ορατότητα που εντοπιζόταν στο διεθνή ορίζοντα. Αντιδράσαμε έγκαιρα και αποτρέψαμε καταστροφικές εξελίξεις. Πήραμε μέτρα για τη στήριξη ευπαθών τομέων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οικονομικά αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Στο διάστημα αυτό, τολμήσαμε δύσκολες αποφάσεις, αναγκαίες για τον Τόπο μας. Προχωρώντας στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ανέπτυξα συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση και το κατέθεσα υπεύθυνα. Πίστεψα (και πιστεύω) στην αναγκαιότητα του Σχεδίου αυτού.

Πίστεψα (και πιστεύω) ότι οι πολιτικές δυνάμεις έχουμε υποχρέωση να κοιτάζουμε μπροστά. Πίστεψα (και πιστεύω) ότι έχουμε υποχρέωση να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις, για το καλό της Πατρίδας μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Στο επόμενο διάστημα κρίνονται ζητήματα καθοριστικά για την πορεία της Πατρίδας μας. Δοκιμάζεται η δυνατότητά της Οικονομίας μας να βγει από την παγκόσμια κρίση με τις λιγότερες επιπτώσεις. Δοκιμάζονται οι εθνικές μας υποθέσεις. Το Κυπριακό, η εκκρεμότητα με τα Σκόπια, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οφείλουμε να είμαστε παρόντες. Δυναμικά, αλλά και υπεύθυνα.

Αυτή η Παράταξη έβαζε πάντα, πάνω από όλα, το εθνικό συμφέρον.

Αυτό κάναμε ως Κυβέρνηση.

Αυτό υποχρεούμαστε να κάνουμε και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στη σημερινή δύσκολη διεθνή συγκυρία.

Η οικονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί. Οι επιπτώσεις της είναι εξαιρετικά σοβαρές. Είναι οικονομικές, αλλά και κοινωνικές. Είναι, επίσης, γεγονός ότι οι επιπτώσεις

της πρωτόγνωρης αυτής οικονομικής θύελλας, (της μεγαλύτερης στα τελευταία 80 χρόνια) εξελίσσονται παράλληλα με διαρκείς και καταιγιστικές αλλαγές. Στην τεχνολογία, στην επιστήμη, στις μεθόδους παραγωγής, στο διαδίκτυο.

Την ίδια στιγμή αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι…

-Η ενέργεια είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα της νέας εποχής

-Η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή και πολύ σοβαρή απειλή.

-Τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα, είναι πρόκληση για τις αναπτυγμένες χώρες.

Τα σημερινά διακυβεύματα είναι πολλά και κρίσιμα. Αφορούν κυρίως…

-την έξοδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση,

-την προστασία του περιβάλλοντος,

-το γνωστικό επίπεδο των παιδιών μας, ώστε να μπορούν να αρπάζουν τις ευκαιρίες και να ανταπεξέρχονται στις διαρκείς αλλαγές, που συντελούνται γύρω μας. Όλα αυτά, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον Κόσμο, αφορούν άμεσα και την Πατρίδα μας. Αφορούν το παρόν, αλλά και (πολύ περισσότερο) το κοινό μέλλον.

Είμαστε σε μία εποχή που τα πάντα αλλάζουν. Αλλάζουν τα ζητήματα που κρίνουν τις εξελίξεις.

Αλλάζουν οι ανάγκες, αλλά και οι αντιλήψεις των ανθρώπων. Αλλάζουν όλα. Και αλλάζουν με πρωτόγνωρες ταχύτητες. Υποχρεούμαστε, λοιπόν, να κοιτάζουμε διαρκώς μπροστά, Μόνο μπροστά. Αύριο τίποτε δεν θα είναι ίδιο με το σήμερα.

Αυτός είναι ο Κόσμος του 21ου αιώνα. Ένας Κόσμος αλλαγών και πάλι αλλαγών. Μέσα σε αυτό τον Κόσμο, εξελίσσουν οι άνθρωποι τις απαιτήσεις, τις προτιμήσεις, τις προσδοκίες τους. Καμία υπεροχή δεν είναι μόνιμη!

Καμία θέση δεν είναι δεδομένη! Καμία ασπίδα δεν προστατεύει μόνιμα. Απέναντι σε όλα αυτά, απέναντι στα προβλήματα του σήμερα, αλλά και τις ανάγκες του αύριο, έμπρακτη απάντηση αποτελούν οι ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ.

Αυτήν την πολιτική (την πολιτική των μεταρρυθμίσεων) ακολουθήσαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης.

Πριν από την οικονομική κρίση, αλλά και μετά από αυτήν. Πίστευα και πιστεύω, ότι μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί μια νέα προοπτική για τη Χώρα μας.

Σε πιο στέρεες βάσεις. Πιο υγιείς. Πιο ασφαλείς. Πίστευα και πιστεύω ότι η λύση των προβλημάτων, αλλά και η εξασφάλιση του μέλλοντος που δικαιούμαστε, επιτυγχάνονται:

-Μόνο εάν κατανοήσουμε τι χρειάζεται να αλλάξει και το αλλάξουμε.

-Μόνο εάν αναγνωρίσουμε τι χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί και το μεταρρυθμίσουμε.

-Μόνο εάν διακρίνουμε τι είναι καλύτερο για τον Τόπο μας και το τολμήσουμε.

Πίστευα και πιστεύω, ότι η πολιτική για τη σύγχρονη Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η άμυνα, αλλά η επίθεση στο μέλλον.

Δεν μπορεί να είναι η συντήρηση προνομίων για τους λίγους, αλλά η δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για όλους.

Πίστευα και πιστεύω ότι ο καλύτερος δρόμος για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις είναι ο διάλογος, η συνεννόηση, η σύνθεση απόψεων και ιδεών. Όμως! Μπροστά στο δρόμο αυτό, μπροστά στην ανάγκη ειλικρινούς δημόσιου διαλόγου, υπήρξε, δυστυχώς, σοβαρή υστέρηση! Υπήρξε αδυναμία, απροθυμία και άρνηση κοινωνικών και πολιτικών φορέων να συζητήσουν με ειλικρίνεια. Και η αδυναμία αυτή, η στείρα αυτή εμμονή, ακύρωσε μια βασική αρχή της ίδιας της Δημοκρατίας.

Στάθηκε εμπόδιο μπροστά στις πραγματικές δυνατότητες της Πατρίδας μας. Δρομολόγησα τη μεταρρυθμιστική στρατηγική, που έχει ανάγκη ο Τόπος μας, αναλαμβάνοντας σοβαρό πολιτικό κόστος.

Γνωρίζω ότι λίγοι τις αποδέχθηκαν από την αρχή.

Γνωρίζω ότι μόλις ανακοινώνονταν, οι περισσότεροι έσπευδαν να τις αμφισβητήσουν.

Γνωρίζω ότι όταν ψηφίζονταν, οι πιο πολλοί τις απέρριπταν και όταν εφαρμόζονταν, οι περισσότεροι έλεγαν πως έπρεπε να ήμασταν πιο τολμηροί.

Δεν διεκδίκησα ποτέ το αλάθητο.

Και δεν έπαψα να το επαναλαμβάνω. Επεδίωξα το καλύτερο, με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν, αλλά και με μια μακροσκοπική προσέγγιση των πραγμάτων. Τόσο η ηγεσία της Παράταξής μας, όσο και η διακυβέρνηση, υπήρξαν για μένα μια πρόκληση ευθύνης. Με αυτό το γνώμονα πορεύτηκα και με αυτό το γνώμονα θα πορευτώ και στο μέλλον. Αυτή την παρακαταθήκη, μας άφησε ο ιδρυτής της Παράταξης μας Κωνσταντίνος Καραμανλής! Και με αυτή την παρακαταθήκη, δεσμευόμαστε όλοι και όλες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αναλαμβάνοντας τη συνολική ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου, δρομολόγησα τις διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου του Κόμματος. Απόφαση μου ήταν να αποχωρήσω από την ηγεσία, το ταχύτερο δυνατό, έτσι ώστε η Παράταξη να αποκτήσει νέα ηγεσία και να αφοσιωθεί άμεσα στην αποστολή της ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Γνωρίζετε τη συμφωνία που έγινε μεταξύ των υποψηφίων για την Προεδρία του Κόμματος. Με γνώμονα την ενότητα και τη συνοχή της Παράταξης. Είναι το σημαντικό (για το Κόμμα μας) γεγονός της περιόδου αυτής.

Αυτή η συμφωνία (την οποία και αποδέχτηκα) με οδήγησε σε μια σημαντική τροποποίηση της απόφασής μου για το Έκτακτο Συνέδριο. Η εκλογή του επόμενου προέδρου του Κόμματος από τη λαϊκή βάση είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη.

Ενισχύει, εκ των προτέρων, τη νέα ηγεσία και λειτουργεί σαν αρμός ενότητας και συνοχής.

Δεν αρκεί, όμως, αυτό. Θέλω να υπογραμμίσω ότι, στο δρόμο για το Συνέδριο και την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, μοναδική επιλογή, για όλους (και όχι μόνο για τους υποψήφιους) είναι η πορεία σε ένα υψηλό πολιτικό επίπεδο αλληλοσεβασμού και προσήλωσης στις αρχές και τις αξίες αυτής της Παράταξης.

Δεν υπάρχει ούτε ο ελάχιστος χώρος για αντιπαραθέσεις σε προσωπικό επίπεδο.

Ούτε μεταξύ των υποψηφίων. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα το κάνουμε ούτε μεταξύ σε επίπεδο στελεχών που τις υποστηρίζουν.

Προέχει η ανάδειξη της δυνατότητας για προσφορά.

Δεν υπάρχει ούτε ελάχιστος χώρος για αντεγκλήσεις και προσωπικούς χαρακτηρισμούς, που υπονομεύουν τις μελλοντικές σχέσεις. Επιβάλλεται η σφυρηλάτηση της ενότητας και της ομοψυχίας στην Παράταξη.

Δεν υπάρχει κανένας χώρος για εικόνες εσωστρέφειας, προφάσεις και αιτιάσεις, που προκαλούν πικρία και αποδυναμώνουν την Παράταξη. Η διαδικασία που ξεκίνησε μπορεί να αναδείξει και, τελικά, να συνθέσει τον πλούτο των ιδεών της μεγάλης και δημοκρατικής παράταξής μας.

Και κάτι ακόμα: Τα κόμματα διακυβέρνησης, υποχρεούνται να κοιτάζουν το αύριο και όχι μόνο το σήμερα. Υποχρεούνται να απαντούν με όρους πολιτικούς και όχι παραπολιτικούς. Να απαντούν με πολιτικά και όχι με προσωπικά επιχειρήματα. Οι αρχές και οι αξίες της Παράταξής μας ήταν (και είναι) σταθερές. Το λέω ευθέως: Η βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για να διαδραματίζει η Παράταξή μας όπως οφείλει και της αξίζει, ουσιαστικό, αποφασιστικό, ρόλο στο δημόσιο βίο και την πορεία της Χώρας μας (σήμερα ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και αύριο ως Κυβέρνηση, και πάλι, του Τόπου) συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: ΕΝΟΤΗΤΑ, ΣΥΝΟΧΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

Ο βαθμός στον οποίο εκπληρώνει ο καθένας το ρόλο του αυτό, ορίζει και την ατομική του αξιοπιστία.

Δεν λησμονούμε ότι είμαστε ένα Κόμμα, είμαστε μια Παράταξη, είμαστε ένα σύνολο, που εκπροσωπεί αρχές και αξίες. Αρχές και αξίες στις οποίες επενδύθηκαν

και επενδύονται πολλά! Από εκατομμύρια ανθρώπους!

Αυτές οι αρχές, αυτές οι αξίες, μας δεσμεύουν, όλους και όλες.

Δεσμεύουν τον καθένα σας και όχι μόνο το διπλανό σας.

Κάθε ένας, κάθε μια από εμάς έχει ατομική ευθύνη απέναντι στη συλλογικότητα.

Κάθε ένας, κάθε μια από εμάς υποχρεούται να διερωτηθεί: Τι μπορεί να κάνει για τον Τόπο.

Τι μπορεί να κάνει για την Παράταξη. Και αυτό να πει. Με αυτό να δεσμευτεί. Προσθέτοντας εγγυήσεις ενότητας, συλλογικότητας και καλής πίστης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θέλω τώρα να επισημάνω κάποια πράγματα που θεωρώ πολύ κρίσιμα. Η παράταξή μας μπορεί να υπέστη, πρόσκαιρα, μια βαριά ήττα, όμως διαθέτει τώρα, ως στρατηγικό όπλο, μια σημαντική παρακαταθήκη: Διαθέτει αξιοπιστία εν σχέσει με την πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Είμαστε η παράταξη που δεν άφησε τη χώρα να παρασυρθεί στη δίνη μιας εξάμηνης προεκλογικής περιόδου όπου θα ήταν αδύνατο να εφαρμοσθούν τα αναγκαία και επώδυνα μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Είμαστε η παράταξη που προεκλογικά τολμήσαμε να μιλήσουμε με ωμή ειλικρίνεια για τα σκληρά και δυσάρεστα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Είμαστε η παράταξη που ανέλαβε το κομματικό κόστος, για να υπηρετήσουμε το όφελος της χώρας. Αδιαφορώντας αν η άλλη πλευρά έλεγε μόνο τα ευχάριστα. Τα ευχάριστα και ανέφικτα. Ο χρόνος λοιπόν δουλεύει για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της ΝΔ. Μπορεί να μην ανταμειφθήκαμε εκλογικά για την υπεύθυνη στάση μας. Όμως, πιο μακροχρόνια, θα κερδίσουμε πολιτικά. Η στάση μας και οι θέσεις, θα δικαιωθούν το επόμενο διάστημα. Η τόλμη και η ειλικρίνεια μας θα αναγνωρισθούν. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει τα ευχάριστα που υπόσχονταν. Θα αναγκασθεί να εφαρμόσει πολλά από εκείνα που λέγαμε ότι είναι αναγκαία.

Όταν συγκρούονται η βραχυχρόνια κομματική σκοπιμότητα και η αμετακίνητη ωμή πραγματικότητα, επικρατεί πάντα η πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει αναπόφευκτα στο τέλος της ημέρας. Και εμείς ήμασταν και θα είμαστε ταυτισμένοι με την πραγματικότητα.

Διότι μόνο η αναγνώριση της πραγματικότητας οδηγεί στο να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της. Για ένα υπέρτατο συμφέρον: Εκείνο του τόπου.

Σε τούτη την κρίσιμη συγκυρία για την χώρα, θα πρέπει όλοι να ευχόμαστε έστω καθυστερημένα, έστω με μισόλογα, έστω με ημιτελή μέτρα, η παρούσα Κυβέρνηση να κάνει εκείνα που είναι χρήσιμα για τη χώρα. Αυτά που δεν τόλμησε να πει προεκλογικά, μακάρι να τα κάνει τώρα. Το ζητούμενο για μας δεν είναι να πληγεί η δική της αξιοπιστία. Αλλά να κεφαλαιοποιήσουμε την δική μας αξιοπιστία. Διότι είναι προφανές ότι θα δικαιωθούμε πολιτικά. Οι πολίτες πιο αργά, ή πιο γρήγορα, θα αντιληφθούν ότι εμείς είπαμε την αλήθεια.

Ότι τολμήσαμε να γίνουμε δυσάρεστοι.

Αυτή η ειλικρίνεια, η συνέπεια σε μια υπεύθυνη στάση, είναι λοιπόν η μεγάλη παρακαταθήκη μας.

Την περίοδο που ηγήθηκα της ΝΔ αυξάνοντας κατά 5% την δύναμή της το 2000 και οδηγώντας την στις νίκες του 2004 και 2007 είχα μια κεντρική πυξίδα που με κατηύθυνε. Να προτάξω την πιο ουσιαστική αξία που μας κληροδότησε ο ιδρυτής της: την αξία της υπευθυνότητας. Η αξία αυτή υπερβαίνει κατά πολύ το όποιο κομματικό όφελος και επικεντρώνεται σε όλα εκείνα που ωφελούν την χώρα. Αυτό έπραξα πάντα. Αυτό έκανα απέναντι στη μεγάλη πρόκληση της οικονομικής κρίσης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στη συλλογική μας προσπάθεια υπήρξαν βεβαίως αδυναμίες. Και λάθη έγιναν και λάθη έκανα. Άλλωστε, ανέλαβα προσωπικά την ευθύνη της πρόσφατης ήττας. Όμως ο λαϊκισμός, η ανευθυνότητα, οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, παρέμειναν ξένες προς την ιστορία και την διαδρομή μας. Παρέμειναν ξένες προς τις δικές μου αξίες. Είμαι λοιπόν υπερήφανος για την πορεία μου αυτή. Όλοι μας πρέπει να είμαστε περήφανοι για την πορεία της παράταξής μας.

Το όπλο της υπευθυνότητας είναι λοιπόν το ισχυρότερό μας όπλο. Έστω κι αν πρόσκαιρα είχαμε πολιτικό κόστος. Αυτό το όπλο λοιπόν πρέπει να το περιφρουρήσουμε το επόμενο διάστημα. Να το υπηρετήσουμε όλοι. Και να είσθε βέβαιοι ότι θα δικαιωθούμε!

Ευχή όλων μας πρέπει να είναι να τολμήσει η παρούσα κυβέρνηση να πάρει γρήγορα τις αναγκαίες, δύσκολες και όχι δημοφιλείς αποφάσεις που χρειάζεται η πατρίδα μας. Μακάρι ο ανταγωνισμός των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας να διεξάγεται σε ένα κοινό πεδίο: Εκείνο της υπευθυνότητας, της σοβαρότητας και της αξιοπιστίας. Στο πεδίο αυτό οφείλουμε να είμαστε οι πρωταγωνιστές!

Ενώ θα ήταν αρνητικό για την χώρα, αν μέναμε μόνοι μας, χωρίς ανταγωνιστή!

Με τη ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών οφείλουμε, ως παράταξη, να επενδύουμε πολιτικά σε αυτό ακριβώς το πεδίο. Αταλάντευτα. Αδιαπραγμάτευτα. Χωρίς συμβιβασμούς.

Μέσα από αυτό το πεδίο θα προκύψει η επόμενη νίκη μας. Μέσα από αυτό το πεδίο θα επιβεβαιώσουμε πόσο χρήσιμοι είμαστε για τον τόπο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση δεν μπόρεσα να πείσω την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και οφείλω να σας πω ότι για εμένα ήταν ακόμα πιο οδυνηρό ότι δεν μπόρεσα να πείσω ούτε ένα σημαντικό αριθμό από εκείνους που σταθερά ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία.

Έλεγα πάντα στους πολίτες ότι η δύναμή μου, η μοναδική μου δύναμη ήταν οι ίδιοι οι πολίτες. Η μόνη σχέση, η μόνη ισχύς του ηγέτη είναι η εμπιστοσύνη του λαού. Και ο λαός δεν διάλεξε στην πλειοψηφία του να με εμπιστευτεί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Αυτή είναι η πραγματικότητα, είναι απολύτως σεβαστή και αποδεκτή.

Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου γιατί βαθιά πιστεύω στην πολιτική μας και τις προτάσεις μας. Δεν υπολόγισα, και το ξέρετε, ούτε φοβήθηκα ποτέ το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Αισθάνομαι ότι έκανα το καθήκον μου. Ανέλαβα τις ευθύνες μου, δεν τις μετέθεσα σε κανέναν άλλον όσο ήμουν Πρόεδρος.

Τώρα πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα από τις αστείρευτες δυνάμεις αυτής της παράταξης να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρός της. Συνεχιστής και πρωτοπόρος των κοινών μας αξιών. Συνεχιστής και πρωτοπόρος ενός μεγάλου ιστορικού εθνικά και πολιτικά δικαιωμένου κόμματος. Στον οποίο θα σταθείτε και θα σταθούμε όλοι δίπλα την επόμενη μέρα της εκλογής του. Τον οποίο θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τώρα που τα πράγματα αλλάζουν και για εμένα δεν μπορώ να μην σκέπτομαι τους ανθρώπους που ήταν δίπλα μου, τους συνεργάτες μου στην παράταξη και στη Κυβέρνηση. Εκείνους που με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια. Μου έδωσαν τη μοναδική ευκαιρία να υπηρετήσω την Ελλάδα ως αρχηγός αυτής της μεγάλης παράταξης και ως Πρωθυπουργός.

Εσάς όλους. Και πολλούς άλλους που δυστυχώς δεν είναι στην αίθουσα αυτή πια. Που ήσασταν πάντα δίπλα μου και στα καλά και στα δύσκολα. Και ακόμα για την εμπιστοσύνη σας και την αγάπη σας. Ξέρετε άλλωστε αυτό είναι βαθύ και αμοιβαία σμιλεμένο εδώ και χρόνια και δεν αλλάζει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σε λίγους ανθρώπους δίνεται ένα τέτοιο προνόμιο. Και είμαι ευγνώμων γιατί ήρθε σε εμένα. Θέλω να ξέρετε ότι είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για την παράταξή μας, για το έργο μας, για τους ανθρώπους της Νέας Δημοκρατίας. Είμαι πάρα – πάρα πολύ περήφανος για όλες και όλους εσάς.

Να έχετε καλή δύναμη.

Ενόψει του ότι το Κόμμα έχει μπει στη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου, προτείνω να μην προβούμε σε εκλογή, αλλά να παρατείνουμε τη θητεία του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με τον τρόπο αυτό και τηρούμε την κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν δεσμεύουμε τις οποιεσδήποτε εξελίξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Άλλωστε, είναι προφανές ότι ο νέος Πρόεδρος πρέπει να έχει την δυνατότητα να προτείνει Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της επιλογής του.

Και οφείλω να τονίσω και αυτό είναι προς τιμήν του, τη λύση αυτή μου την πρότεινε ο ίδιος ο κ. Γιάννης Τραγάκης.

Θέλω, να τον ευχαριστήσω και να τον συγχαρώ για την προσφορά του και την προσήλωσή του στην παράταξη αλλά και στον Κοινοβουλευτισμό. Και προτείνω να ορίσουμε με το ίδιο πάντοτε σκεπτικό, ως αναπληρωτές Γενικούς Γραμματείς τους πέντε συναδέλφους που κατέθεσαν υποψηφιότητα μέχρι την εκλογή του νέου Προέδρου του Κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.