Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Νέα μέτρα για την ποιότητα της ζωής μας

Η χώρα μας έχει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το Εθνικό Σχέδιο περιλαμβάνει: μέτρα για τον έλεγχο των εκπομπών από τις οδικές μεταφορές, την βιομηχανία, την κεντρική θέρμανση και την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Συγκεκριμένα, στις οδικές μεταφορές με νέα δέσμη μέτρων:

· Αλλάζει από το 2010 ο τρόπος υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και πλέον θα βασίζεται τόσο στον κυβισμό όσο και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα των οχημάτων.

· Δίνουμε ουσιαστικά περιβαλλοντικά και οικονομικά κίνητρα σε όλους τους πολίτες, ώστε να αποσύρουν τα παλαιά-ρυπογόνα αυτοκίνητα τους και να τα αντικαταστήσουν με καινούρια πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

· Σχεδιάζουμε την εφαρμογή Πράσινου Δακτυλίου στην Αθήνα και σε όποιο άλλο αστικό κέντρο πάρει σχετική απόφαση η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρέπει να σημειωθεί πως η απόσυρση και η ανανέωση του στόλου δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδοτείται από τα επιπλέον έσοδα από τις περιβαλλοντικές προσαυξήσεις των Τελών Κυκλοφορίας. Έως το 2015, που θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα απόσυρσης οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας, θα έχει επιτευχθεί μείωση των ρύπων κατά 50-60%.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μία ολοκληρωμένη παρέμβαση για τον έλεγχο και τον περιορισμό των αέριων ρύπων.

Η Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, μία από τις 4 μόνον χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται μέσα στους στόχους του Πρωτοκόλλου του Κιότο και μεταξύ των μόνον 4 ευρωπαϊκών χωρών, που θα πετύχουν το στόχο του Κιότο μέχρι το 2010.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη –και όχι στα λόγια- πως λειτουργεί με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Θα ήταν πολύ πιο ωφέλιμο για τον τόπο αν η αντιπολίτευση, που δήθεν κόπτεται για την Πράσινη Ανάπτυξη, αντί να επικρίνει συνεχώς τις κυβερνητικές δράσεις, επιδείκνυε μεγαλύτερη πολιτική υπευθυνότητα και τις στήριζε. Η προστασία του Περιβάλλοντος είναι υποχρέωση όλων μας, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.