Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Πως απαντούν οι αγορές στην Ατολμία – Απραξία - Αβεβαιότητα της Κυβέρνησης

Οι προεκλογικές διαβεβαιώσεις του κ. Παπανδρέου απεδείχθησαν κενό γράμμα. Αβουλία, αναβλητικότητα και παλινωδίες χαρακτηρίζουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που διανύει ήδη τον τρίτο μήνα της κυβερνητικής του θητείας.

Τα αργά αντανακλαστικά που επιδεικνύει για την κάλυψη κρίσιμων θέσεων για τη λειτουργία του δημοσίου τομέα και οι επικοινωνιακού τύπου, επιπόλαιοι, πειραματισμοί στη διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης δείχνουν ότι ούτε σχέδιο διεξόδου από την κρίση διαθέτει αλλά ούτε την ετοιμότητα να κυβερνήσει κατά τρόπο αποτελεσματικό και ωφέλιμο για το δημόσιο συμφέρον.

Οι επιπτώσεις στον κρίσιμο τομέα της Οικονομίας, στην πιο κρίσιμη ίσως, συγκυρία, δεν άργησαν να φανούν. Ελλείψει ορθολογικού σχεδιασμού ο Πρωθυπουργός της χώρας επέλεξε την κινδυνολογία και την καταστροφολογία, δηλώνοντας «αγωνιζόμαστε να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία», με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας.

Στο ήδη δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η εξαγγελθείσα αύξηση της φορολογίας αποτρέπει νέες επενδύσεις, με συνέπεια τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων και την αύξηση της ανεργίας.

Στην πρόσφατη εξαγγελία του ο κ. Παπανδρέου, αντί να απαντήσει με πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα μέτρα για την τόνωση της αγοράς, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της απασχόλησης, την περιστολή των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των δημοσίων εσόδων επιδόθηκε σε μια ακόμη γενικόλογη διακήρυξη αρχών. Περιορίστηκε σε γενικές διαπιστώσεις και εξήγγειλε διάλογο τρίμηνης διάρκειας που βεβαίως προστίθεται στους μέχρι στιγμής δυόμισι μήνες απραξίας.

Η αντίδραση των αγορών στις Πρωθυπουργικές εξαγγελίες εκδηλώθηκε άμεσα με τη σημαντική διεύρυνση της διαφοράς επιτοκίων των ελληνικών τίτλων με τους αντίστοιχους γερμανικούς, ενώ το Δημόσιο προέβη σε «ανοιχτή» έκδοση πενταετούς διάρκειας ομολόγου για την άντληση 2 δισ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο ( Euribor + 250 μονάδες βάσης), όταν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων το 2010.

Η εσπευσμένη αυτή κίνηση από πλευράς ελληνικού Δημοσίου υποδηλώνει και την πιθανότητα μελλοντικής περαιτέρω διεύρυνσης των ελληνικών επιτοκίων, με ακόμη μεγαλύτερο κόστος για τον προϋπολογισμό και με δυσμενείς επιπτώσεις στην άσκηση κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Κι ενώ ο Υπουργός Οικονομικών απέκλειε με δηλώσεις του το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, λίγες ώρες μετά ένας ακόμη οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο οίκος Standard & Poor s , αναθεώρησε προς τα κάτω την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «ΒΒΒ+» από «Α-», εκτιμώντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ανεπαρκή και δεν μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του δημοσίου χρέους.

Οι επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κάθε άλλο παρά λύσεις και αισιοδοξία δημιουργούν. Ο αντίκτυπος στον διεθνή Τύπο είναι ενδεικτικός της απαισιοδοξίας και της απογοήτευσης που προκαλεί στις αγορές η αναποφασιστικότητα και η απραξία της Κυβέρνησης.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς για την Ελλάδα και την ελληνική Κυβέρνηση εκφράστηκε στο γαλλικό Τύπο (16/12/09):

Η γαλλική εφημερίδα «Εκώ» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Λόγια, λόγια, λόγια», «οι υποσχέσεις χωρίς αποτελεσματική δράση του έλληνα Πρωθυπουργού έχουν αρχίσει να κουράζουν. Αυτό είναι τουλάχιστον το συναίσθημα από την αντίδραση των αγορών». Στο δημοσίευμά της η συγκεκριμένη εφημερίδα αναφέρεται, επίσης, στην πτώση του ελληνικού Χρηματιστηρίου χθες κατά 2% και δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως τον «αδύναμο κρίκο» της ευρωζώνης.

Η εφημερίδα «Τριμπίν» κάνει λόγο για «σκεπτικισμό» που προκλήθηκε μετά τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου και επέφερε την πτώση κατά 3,5% των τραπεζικών αξιών, διευκρινίζοντας «ότι οι επενδυτές πέρασαν στις πωλήσεις, εκτιμώντας ότι τα ανακοινωθέντα κυβερνητικά μέτρα είναι ανεπαρκή για την ανόρθωση της κατάστασης».

Η «Φιγκαρό» χαρακτηρίζει την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Ζάππειο «ντους για τις αγορές», καταλήγοντας ότι «περισσότερο παρά ποτέ ο Γεώργιος Παπανδρέου βρίσκεται κάτω από διεθνή πίεση».

Η κρίση είναι εδώ και τώρα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της αναμονής των μέτρων. Απαιτούνται γρήγορα αντανακλαστικά. Δεν χρειάζεται πανικός ούτε εφησυχασμός. Επιβάλλεται να κινηθούμε με σύνεση και υπευθυνότητα αλλά άμεσα και εύστοχα.

Η ΝΔ λειτουργεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αποφεύγοντας το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Προεκλογικά, παρουσίασε στους πολίτες την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση, εξηγώντας με ειλικρίνεια την ανάγκη άμεσης λήψης των επιβεβλημένων μέτρων. Τότε, ο κ. Παπανδρέου και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πλειοδοτούσαν σε «υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα», διαβεβαιώνοντας ότι «τα λεφτά υπάρχουν», για να αποδειχθεί σήμερα δυόμισι μόλις μήνες μετά ότι εννοούσαν δανεικά!

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη αποδείξει ότι είναι ταγμένος στην πολιτική της υπευθυνότητας. Θυμίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία «δεσμεύτηκε να στηρίξει όλα τα δίκαια μέτρα που θα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και δε θα υπαγορεύονται από επικοινωνιακές σκοπιμότητες». Επίσης, θυμίζουμε το συναινετικό πνεύμα με το οποίο προσήλθε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, τα μέτρα τα οποία πρότεινε και έγιναν δεκτά από τον Πρωθυπουργό, όπως επίσης και το θετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε ο ίδιος τις προτάσεις του Πρωθυπουργού.

Η ΝΔ έχει ολοκληρωμένη στρατηγική για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στο τρίπτυχο: Απασχόληση, Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη.

(nd.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.