Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Ανασφάλεια και προβληματισμός για το πώς πάνε τα πράγματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία και των δύο συνδρομητικών ερευνών που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα (τις Τάσεις της MRB και το Forum της Metron Analysis ) καταγράφοντας τις πρώτες εντυπώσεις από την νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκύπτει με σαφήνεια, ότι η ελληνική κοινή γνώμη:

· διακατέχεται από μία εντεινόμενη ανασφάλεια για την πορεία της οικονομίας και την κατάσταση της χώρας,

· προβληματίζεται για τους προσανατολισμούς, τους στόχους και την διαχειριστική ικανότητα της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της MRB, το συνολικό ποσοστό όσων απάντησαν ότι τα πράγματα στη χώρα πάνε «πολύ καλά» ή έστω «καλά», μετρήθηκε μόλις στο 5%. Η αντίστοιχη αξιολόγηση για την οικονομία της χώρας συγκεντρώνει μόνο 3% και για την προσωπική οικονομική κατάσταση των πολιτών 8%. Οι δείκτες αυτοί σπάνια έχουν εμφανιστεί τόσο χαμηλά στο παρελθόν (εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια που ανατρέχει το αρχείο της συγκεκριμένης έρευνας) και πάντως, ποτέ άλλοτε μετά από εκλογές, οπότε μία νέα κυβέρνηση είναι λογικό να δημιουργεί προσδοκίες.

Στη σημερινή αποτύπωση όμως, όχι μόνο δεν καταγράφεται κάποια προσδοκία, αλλά τα ποσοστά των απαντήσεων αυτών είναι εμφανώς μειωμένα σε σχέση με την ίδια έρευνα της ίδιας εταιρείας τον φετινό Ιούνιο (-2% τα πράγματα στη χώρα, -4% η οικονομική κατάσταση της χώρας, -5% η προσωπική οικονομική κατάσταση).

Δείκτες γενικής αξιολόγησης / στοιχεία MRB

(Όσοι απάντησαν «πολύ καλά» + «καλά»)

Ιούνιος

2009

Δεκέμβριος

2009

Πώς πάνε γενικά τα πράγματα στη χώρα

7

5

Η οικονομική κατάσταση της χώρας

7

3

Η προσωπική τους οικονομική κατάσταση

13

8

Χαρακτηριστικό της απαισιοδοξίας αυτής είναι επίσης, το 73% που απαντά ότι στο επόμενο χρόνο θα αυξηθεί η ανεργία, όπως και το 72% που απαντά ότι θα αυξηθεί η ακρίβεια. Παράλληλα, το 74% θεωρεί ότι ο Γ. Παπανδρέου γνώριζε προεκλογικά την έκταση των προβλημάτων της οικονομίας και -παρά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις- το 58% πιστεύει ότι κινείται ήδη προς την εφαρμογή σκληρών μέτρων όπως αυτά που είχε ανακοινώσει πριν τις εκλογές ο Κ. Καραμανλής.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν υπάρχει αμφιβολία: η λέξη «κρίση» είναι η πιο κατάλληλη να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον επιλέγει το 76% όσων απάντησαν στο σχετικό ερώτημα της Metron Analysis , έναντι του 20% που επέλεξε τη λέξη «στασιμότητα» και μόλις 2% που προτίμησε την «ανάπτυξη». Σημειώνεται, ότι στην αντίστοιχη προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Ιούνιος 2009, η «κρίση» είχε επιλεγεί από περίπου 5% λιγότερους πολίτες (71%).

Με ποια λέξη θα περιέγραφαν την κατάσταση στη χώρα / στοιχεία Metron

(σύνολο απαντήσεων)

Ιούνιος

2009

Δεκέμβριος 2009

Κρίση

71

76

Στασιμότητα

25

20

Ανάπτυξη

3

2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.