Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Πως απαντούν οι αγορές στην Ατολμία – Απραξία - Αβεβαιότητα της Κυβέρνησης

Οι προεκλογικές διαβεβαιώσεις του κ. Παπανδρέου απεδείχθησαν κενό γράμμα. Αβουλία, αναβλητικότητα και παλινωδίες χαρακτηρίζουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που διανύει ήδη τον τρίτο μήνα της κυβερνητικής του θητείας.

Τα αργά αντανακλαστικά που επιδεικνύει για την κάλυψη κρίσιμων θέσεων για τη λειτουργία του δημοσίου τομέα και οι επικοινωνιακού τύπου, επιπόλαιοι, πειραματισμοί στη διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης δείχνουν ότι ούτε σχέδιο διεξόδου από την κρίση διαθέτει αλλά ούτε την ετοιμότητα να κυβερνήσει κατά τρόπο αποτελεσματικό και ωφέλιμο για το δημόσιο συμφέρον.

Οι επιπτώσεις στον κρίσιμο τομέα της Οικονομίας, στην πιο κρίσιμη ίσως, συγκυρία, δεν άργησαν να φανούν. Ελλείψει ορθολογικού σχεδιασμού ο Πρωθυπουργός της χώρας επέλεξε την κινδυνολογία και την καταστροφολογία, δηλώνοντας «αγωνιζόμαστε να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία», με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας.

Στο ήδη δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η εξαγγελθείσα αύξηση της φορολογίας αποτρέπει νέες επενδύσεις, με συνέπεια τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων και την αύξηση της ανεργίας.

Στην πρόσφατη εξαγγελία του ο κ. Παπανδρέου, αντί να απαντήσει με πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα μέτρα για την τόνωση της αγοράς, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της απασχόλησης, την περιστολή των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των δημοσίων εσόδων επιδόθηκε σε μια ακόμη γενικόλογη διακήρυξη αρχών. Περιορίστηκε σε γενικές διαπιστώσεις και εξήγγειλε διάλογο τρίμηνης διάρκειας που βεβαίως προστίθεται στους μέχρι στιγμής δυόμισι μήνες απραξίας.

Η αντίδραση των αγορών στις Πρωθυπουργικές εξαγγελίες εκδηλώθηκε άμεσα με τη σημαντική διεύρυνση της διαφοράς επιτοκίων των ελληνικών τίτλων με τους αντίστοιχους γερμανικούς, ενώ το Δημόσιο προέβη σε «ανοιχτή» έκδοση πενταετούς διάρκειας ομολόγου για την άντληση 2 δισ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο ( Euribor + 250 μονάδες βάσης), όταν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων το 2010.

Η εσπευσμένη αυτή κίνηση από πλευράς ελληνικού Δημοσίου υποδηλώνει και την πιθανότητα μελλοντικής περαιτέρω διεύρυνσης των ελληνικών επιτοκίων, με ακόμη μεγαλύτερο κόστος για τον προϋπολογισμό και με δυσμενείς επιπτώσεις στην άσκηση κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Κι ενώ ο Υπουργός Οικονομικών απέκλειε με δηλώσεις του το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, λίγες ώρες μετά ένας ακόμη οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο οίκος Standard & Poor s , αναθεώρησε προς τα κάτω την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «ΒΒΒ+» από «Α-», εκτιμώντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ανεπαρκή και δεν μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του δημοσίου χρέους.

Οι επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κάθε άλλο παρά λύσεις και αισιοδοξία δημιουργούν. Ο αντίκτυπος στον διεθνή Τύπο είναι ενδεικτικός της απαισιοδοξίας και της απογοήτευσης που προκαλεί στις αγορές η αναποφασιστικότητα και η απραξία της Κυβέρνησης.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς για την Ελλάδα και την ελληνική Κυβέρνηση εκφράστηκε στο γαλλικό Τύπο (16/12/09):

Η γαλλική εφημερίδα «Εκώ» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Λόγια, λόγια, λόγια», «οι υποσχέσεις χωρίς αποτελεσματική δράση του έλληνα Πρωθυπουργού έχουν αρχίσει να κουράζουν. Αυτό είναι τουλάχιστον το συναίσθημα από την αντίδραση των αγορών». Στο δημοσίευμά της η συγκεκριμένη εφημερίδα αναφέρεται, επίσης, στην πτώση του ελληνικού Χρηματιστηρίου χθες κατά 2% και δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως τον «αδύναμο κρίκο» της ευρωζώνης.

Η εφημερίδα «Τριμπίν» κάνει λόγο για «σκεπτικισμό» που προκλήθηκε μετά τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου και επέφερε την πτώση κατά 3,5% των τραπεζικών αξιών, διευκρινίζοντας «ότι οι επενδυτές πέρασαν στις πωλήσεις, εκτιμώντας ότι τα ανακοινωθέντα κυβερνητικά μέτρα είναι ανεπαρκή για την ανόρθωση της κατάστασης».

Η «Φιγκαρό» χαρακτηρίζει την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Ζάππειο «ντους για τις αγορές», καταλήγοντας ότι «περισσότερο παρά ποτέ ο Γεώργιος Παπανδρέου βρίσκεται κάτω από διεθνή πίεση».

Η κρίση είναι εδώ και τώρα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της αναμονής των μέτρων. Απαιτούνται γρήγορα αντανακλαστικά. Δεν χρειάζεται πανικός ούτε εφησυχασμός. Επιβάλλεται να κινηθούμε με σύνεση και υπευθυνότητα αλλά άμεσα και εύστοχα.

Η ΝΔ λειτουργεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αποφεύγοντας το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Προεκλογικά, παρουσίασε στους πολίτες την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση, εξηγώντας με ειλικρίνεια την ανάγκη άμεσης λήψης των επιβεβλημένων μέτρων. Τότε, ο κ. Παπανδρέου και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πλειοδοτούσαν σε «υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα», διαβεβαιώνοντας ότι «τα λεφτά υπάρχουν», για να αποδειχθεί σήμερα δυόμισι μόλις μήνες μετά ότι εννοούσαν δανεικά!

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη αποδείξει ότι είναι ταγμένος στην πολιτική της υπευθυνότητας. Θυμίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία «δεσμεύτηκε να στηρίξει όλα τα δίκαια μέτρα που θα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και δε θα υπαγορεύονται από επικοινωνιακές σκοπιμότητες». Επίσης, θυμίζουμε το συναινετικό πνεύμα με το οποίο προσήλθε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, τα μέτρα τα οποία πρότεινε και έγιναν δεκτά από τον Πρωθυπουργό, όπως επίσης και το θετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε ο ίδιος τις προτάσεις του Πρωθυπουργού.

Η ΝΔ έχει ολοκληρωμένη στρατηγική για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στο τρίπτυχο: Απασχόληση, Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη.

(nd.gr)


Ανασφάλεια και προβληματισμός για το πώς πάνε τα πράγματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία και των δύο συνδρομητικών ερευνών που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα (τις Τάσεις της MRB και το Forum της Metron Analysis ) καταγράφοντας τις πρώτες εντυπώσεις από την νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκύπτει με σαφήνεια, ότι η ελληνική κοινή γνώμη:

· διακατέχεται από μία εντεινόμενη ανασφάλεια για την πορεία της οικονομίας και την κατάσταση της χώρας,

· προβληματίζεται για τους προσανατολισμούς, τους στόχους και την διαχειριστική ικανότητα της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της MRB, το συνολικό ποσοστό όσων απάντησαν ότι τα πράγματα στη χώρα πάνε «πολύ καλά» ή έστω «καλά», μετρήθηκε μόλις στο 5%. Η αντίστοιχη αξιολόγηση για την οικονομία της χώρας συγκεντρώνει μόνο 3% και για την προσωπική οικονομική κατάσταση των πολιτών 8%. Οι δείκτες αυτοί σπάνια έχουν εμφανιστεί τόσο χαμηλά στο παρελθόν (εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια που ανατρέχει το αρχείο της συγκεκριμένης έρευνας) και πάντως, ποτέ άλλοτε μετά από εκλογές, οπότε μία νέα κυβέρνηση είναι λογικό να δημιουργεί προσδοκίες.

Στη σημερινή αποτύπωση όμως, όχι μόνο δεν καταγράφεται κάποια προσδοκία, αλλά τα ποσοστά των απαντήσεων αυτών είναι εμφανώς μειωμένα σε σχέση με την ίδια έρευνα της ίδιας εταιρείας τον φετινό Ιούνιο (-2% τα πράγματα στη χώρα, -4% η οικονομική κατάσταση της χώρας, -5% η προσωπική οικονομική κατάσταση).

Δείκτες γενικής αξιολόγησης / στοιχεία MRB

(Όσοι απάντησαν «πολύ καλά» + «καλά»)

Ιούνιος

2009

Δεκέμβριος

2009

Πώς πάνε γενικά τα πράγματα στη χώρα

7

5

Η οικονομική κατάσταση της χώρας

7

3

Η προσωπική τους οικονομική κατάσταση

13

8

Χαρακτηριστικό της απαισιοδοξίας αυτής είναι επίσης, το 73% που απαντά ότι στο επόμενο χρόνο θα αυξηθεί η ανεργία, όπως και το 72% που απαντά ότι θα αυξηθεί η ακρίβεια. Παράλληλα, το 74% θεωρεί ότι ο Γ. Παπανδρέου γνώριζε προεκλογικά την έκταση των προβλημάτων της οικονομίας και -παρά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις- το 58% πιστεύει ότι κινείται ήδη προς την εφαρμογή σκληρών μέτρων όπως αυτά που είχε ανακοινώσει πριν τις εκλογές ο Κ. Καραμανλής.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν υπάρχει αμφιβολία: η λέξη «κρίση» είναι η πιο κατάλληλη να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον επιλέγει το 76% όσων απάντησαν στο σχετικό ερώτημα της Metron Analysis , έναντι του 20% που επέλεξε τη λέξη «στασιμότητα» και μόλις 2% που προτίμησε την «ανάπτυξη». Σημειώνεται, ότι στην αντίστοιχη προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Ιούνιος 2009, η «κρίση» είχε επιλεγεί από περίπου 5% λιγότερους πολίτες (71%).

Με ποια λέξη θα περιέγραφαν την κατάσταση στη χώρα / στοιχεία Metron

(σύνολο απαντήσεων)

Ιούνιος

2009

Δεκέμβριος 2009

Κρίση

71

76

Στασιμότητα

25

20

Ανάπτυξη

3

2

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

συγκέντρωση ραδονίου στον Ελληνικό χώρο

Το Φεβρουάριο του 1998 έφτασε στη δημοσιότητα έρευνα που αφορούσε
τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδονίου στον Ελληνικό χώρο και
συγκεκριμένα στο χωριό Νεράιδα Θεσπρωτίας. Η μέτρηση ήταν 9550
Μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150 !
Παρόμοιες υψηλές μετρήσεις είχαμε και στις περιοχές Σερρών,
Θεσσαλονίκης, Μύκονου, Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδα, Λουτράκι,
Νιγρίτα, Σουρωτή (1), κλπ. Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο
και για όσους γνωρίζουν, αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη στο υπέδαφος
των άνω τουλάχιστον περιοχών ΟΥΡΑΝΙΟΥ. Στο όρος Παγγαίο στην Καβάλα
επίσης υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για την
εξόρυξη των τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού.
Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ήδη έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση του εκεί
υπεδάφους από την TVX Gold του George Soros, η οποία περιέχει αρκετό
χρυσό, αλλά και ουράνιο !!!.
Εμείς ερωτάμε..... ΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ;
Μία απόρρητη έκθεση που ήρθε στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας
«Επενδυτής» στις 23/2/96, αναφέρει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων
του ΙΓΜΕ. Γύρω στο ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμάται η
αξία των κοιτασμάτων ουρανίου και άλλων σπανίων μετάλλων για
δορυφόρους και πυραύλους. Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά
διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και κάνει λόγο για κοίτασμα
ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου
16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και
λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή
πυραυλικών συστημάτων. Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ για την περιοχή του όρους
Σύμβολο του νομού Καβάλας. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα
ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ. Η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά
(το 1998) ήταν 20.000 δολάρια το γραμμάριο !.
Βάσει των παραπάνω, με κάθε επιφύλαξη και σύμφωνα με υπολογισμούς από
τα παραπάνω. εμπεριέχονται 48 εκατ τόνοι ουρανίου προς 20δις δολάρια ο
τόνος δηλ. συνολικά $ 960.000.000. 000.000.000 (τα μηδενικά είναι σωστά
και είναι : 960 τετράκις εκατομμύρια δολάρια !!!!

ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ $ 96.000.000.000
Διαβάστε το δυνατά (96 δισεκατομμύρια δολάρια) !!!!
ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΙΟ ... ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ....
Να γιατί θέλουν λοιπόν τη Μακεδονία....

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

Ο διάσημος Αμερικανός Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλευ Στέφεν Μίλλερ, με μνημειώδη επιστολή του, προς το επίσημο Περιοδικό του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου «Archaeology Magazine», ξεσκεπάζει τους σφετεριστές της Ιστορικής Αλήθειας και με αδιαμφισβήτητα επιστημονικά επιχειρήματα, καταρρίπτει απόλυτα τους ισχυρισμούς των Σκοπίων, περί του δήθεν δικαιώματός τους να αποκαλούνται «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ»!

Ειδικότερα, ο διάσημος Καθηγητής, με αφορμή προκλητικό άρθρο του Δημοσιογράφου Matthew Brunwasser για τα Σκόπια, υπό τον τίτλο «Letter From Macedonia: Owning Alexander», που δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο τεύχος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του καταξιωμένου αμερικανικού περιοδικού «Archaeology», ανατρέπει με γραπτή επιστολή του το «θεμελιώδες ιδεολόγημα» των Σκοπίων, τεκμηριώνοντας πως η περιοχή εκείνη ήταν η Παιονία και πως δεν έχουν δικαίωμα άρα οι σημερινοί Σκοπιανοί κάτοικοί της, να αποκαλούν το κράτος τους «Μακεδονία», αλλά ούτε και τους εαυτούς τους «Μακεδόνες», όπως δεν μπορούν να το κάνουν λόγου χάρη και «οι Αιγύπτιοι»!

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

ΠΑΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ …«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»!

Συγκεκριμένα, γράφει κατά λέξη ο διάσημος Αμερικανός Καθηγητής προς τον Εκδότη του Archaeology:

«Ανοίγοντας σήμερα το τεύχος Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου του περιοδικού Archaeology, ανέτρεξα με ενδιαφέρον στο «Γράμμα από τη Μακεδονία», και διαπίστωσα ότι στην πραγματικότητα ήταν ένα γράμμα από την Παιονία – περιοχή βόρεια του όρους Βαρνούς και του όρους Όρβηλος. Η περιγραφή του Livy για τη δημιουργία της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας (45.29.7 και 12) κάνει σαφές ότι οι Παίονες ζούσαν βόρεια των εν λόγω βουνών, (τα οποία σήμερα αποτελούν γεωγραφικά τα φυσικά όρια της Ελλάδας) και νότια της Δαρδανίας, που σήμερα βρίσκεται το Κόσοβο.

Κατά το Στράβωνα (7.τμ.4) είναι ακόμη περισσότερο σαφές να λεχθεί, ότι η Παιονία βρισκόταν βόρεια της Μακεδονίας και η μόνη δίοδος από την μία στην άλλη περιοχή ήταν (και παραμένει σήμερα) η διάβαση μέσω του στενού περάσματος του Αξιού ποταμού (ή Βαρδάρη). Με άλλα λόγια η περιοχή την οποία περιγράφει ο Matthew Brunwasser στο άρθρο του “Owning Alexander”, ήταν στην αρχαιότητα η Παιονία.

Πλαίσιο κειμένου: Ο Καθηγητής Στέφεν Μίλλερ Αν και είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι εκείνοι υποτάχτηκαν στον Φίλιππο τον Β΄, πατέρα του Αλεξάνδρου το 359 π.Χ. (Διόδωρος Σικελός 16.4.2), δεν ήταν ποτέ Μακεδόνες και ποτέ δεν έζησαν στη Μακεδονία. Πραγματικά, ο Δημοσθένης (Ολυνθιακός 1.230), μας λέγει ότι είχαν σκλαβωθεί από τον Μακεδόνα Φίλιππο και σαφώς κατά συνέπεια δεν ήταν Μακεδόνες. Ο Ισοκράτης (5.23) σημειώνει τα ίδια. Ομοίως, για παράδειγμα, οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι υποτάχτηκαν από τον Αλέξανδρο, ήταν υπό μακεδονική μεν διοίκηση, συμπεριλαμβανομένης και της Κλεοπάτρας, αλλά ποτέ δεν υπήρξαν οι ίδιοι Μακεδόνες και η Αίγυπτος ποτέ δεν ονομαζόταν Μακεδονία (και από όσα γνωρίζω δεν επιζητεί αυτή την ονομασία σήμερα).

ΠΑΙΟΝΕΣ ΕΣΤΩ, ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΠΟΤΕ!

Βεβαίως (συνεχίζει ο Καθηγητής), όπως μας λέει ο Θουκυδίδης (2.99), οι Μακεδόνες είχαν καταλάβει «μία στενή λωρίδα της Παιονίας, που εκτείνεται από το εσωτερικό μέχρι την Πέλλα και τη θάλασσα, κατά μήκος του Αξιού ποταμού. Θα ήταν ίσως κατανοητό εάν οι σημερινοί κάτοικοι της δημοκρατίας των Σκοπίων ονόμαζαν τους εαυτούς τους Παίονες και θεωρούσαν ότι τους ανήκει η περιοχή που περιγράφει ο Θουκυδίδης. Αλλά γιατί, αντίθετα, προσπαθούν οι σημερινοί κάτοικοι της αρχαίας Παιονίας να ονομάζονται Μακεδόνες και η περιοχή τους Μακεδονία;

ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ!

O κ. Brunwasser, (Σ.55) αναφέρεται στους Ελληνικούς ισχυρισμούς, ότι η στάση αυτή αποτελεί «ένδειξη διεκδικήσεων Ελληνικών εδαφών» και επισημαίνει ότι «η βόρεια περιοχή της Ελλάδας, ονομάζεται επίσης Μακεδονία». Αφήνοντας κατά μέρος ότι αυτή η βόρεια περιοχή της Ελλάδας ονομάζεται συνεχώς Μακεδονία για περισσότερα από 2500 χρόνια, (βλέπε μεταξύ άλλων και Ηρόδοτος 5.17 – 7.128 και αλλού) η πλέον σύγχρονη Ιστορία καταδεικνύει ότι οι Ελληνικές ανησυχίες είναι νόμιμες.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι Χάρτης που εκτύπωσαν τα Σκόπια το 1992 (Εικόνα 1) δείχνει καθαρά την διεκδίκηση, ότι η Μακεδονία εκτείνεται από εκεί, μέχρι το όρος Όλυμπος, προς νότον, συγχωνεύοντας έτσι τις περιοχές της αρχαίας Παιονίας και Μακεδονίας σε μία ενότητα.

Η ίδια διεκδίκηση είναι διακριτή και σε χαρτονόμισμα τράπεζας της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, που δείχνει ως ένα από τα Μνημεία της τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην Ελλάδα (Εικόνα 2). Υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα ημερολογίων, χριστουγεννιάτικων καρτών, αυτοκόλλητων για αυτοκίνητα κτλ, με τις ίδιες διεκδικήσεις.

ΣΕ ΠΟΙΑ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” ΠΗΓΕ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ;

Ο κ. Brunwasser έχει επί πλέον αναδείξει συμφωνώντας, (International Herald Tribune 10-1-2008), εργασία του «Μακεδονικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών 16:9» που αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη (16:9), κατά την οποία ένας Μακεδόνας παρουσιάστηκε στον Απόστολο Παύλο, παρακαλώντας τον «Έλα στη Μακεδονία να μας βοηθήσεις». Σε ποίες περιοχές της Μακεδονίας πήγε ο Απόστολος Παύλος; Πήγε στη Νεάπολη (Καβάλα), στους Φιλίππους, στην Αμφίπολη, στη Απολλωνία, στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια (Πράξεις 16:11-17:10). Όλες αυτές οι περιοχές αποτελούν την ιστορική Μακεδονία και καμία δεν βρίσκεται στην Παιονία. Τι είδους απαίτηση εγείρεται από ένα Ινστιτούτο των Σκοπίων, που αναφέρεται σε περιγραφή της αρχαίας Μακεδονίας και στη σημερινή περιοχή της σημερινής βόρειας Ελλάδας;

“Η ΜΕΓΑΛΗ …ΦΛΩΡΙΔΑ”

Δεν ξέρω τι θα συμπεραίναμε, εάν ένα μεγάλο νησί κοντά στις νοτιοδυτικές ακτές των ΗΠΑ άρχιζε να αυτοαποκαλείται Φλώριδα και εμφάνιζε σε χαρτονομίσματά του εικόνες της από το Disney World, ενώ παράλληλα κυκλοφορούσε χάρτες που θα παρουσίαζαν τη “Μεγάλη Φλώριδα!

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΤΕΤΤΙΝΙΟΥΣ,1944

Σίγουρα δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι είχε στο μυαλό του ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Edward Stettinious, όταν στις 26 Δεκεμβρίου 1944 έγραφε [Πηγή: U.S. State Department, Foreign Relations vol viii, Washington, D.C., Circular Airgram (868.014/26Dec.1944)]:

Το Υπουργείο (Εξωτερικών) σημείωσε με σημαντικό ενδιαφέρον αυξανόμενες προπαγανδιστικές διαδόσεις και ημιεπίσημες δηλώσεις υπέρ μιας αυτόνομης Μακεδονίας, που προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία, αλλά επίσης και από Γιουγκοσλαβικές πηγές παρτιζάνων και άλλων, με την πρόθεση να συμπεριληφθούν και ελληνικές περιοχές στο υπό διαμόρφωση κράτος. Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί τις συζητήσεις περί μακεδονικού «κράτους», Μακεδονικής «πατρίδας» ή Μακεδονικής «εθνικής συνειδήσεως» αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντιπροσωπεύει εθνική ή πολιτική πραγματικότητα και διαβλέπει με τη σημερινή της επανεμφάνιση σε μια πιθανή συγκάλυψη επιθετικών προθέσεων κατά της Ελλάδας.

ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ!

Ο κάτοικος Βουλγαρίας κ. Brunwasser αναφέρει στη συνεχεία (συνεχίζει πάντα στην Επιστολή του ο Καθηγητής), με έκδηλη καταφρόνηση, ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται πως ο “Αλέξανδρος Γ΄, ο Μέγας Αλέξανδρος είναι .....Έλληνας”. Αυτή η στάση με περιπλέκει. Τι “διεκδίκηση” υπάρχει;

Ο προ-προ-πάππος του Αλεξάνδρου, ο Αλέξανδρος Α΄ είχε πιστοποιηθεί ως Έλληνας στην Ολυμπία και σύμφωνα με τα λεγόμενα του πατέρα της ιστορίας: “Συμβαίνει να γνωρίζω ότι [οι πρόγονοι του Αλεξάνδρου] είναι Έλληνες” (Ηρόδοτος 5.22)

Ο πατέρας του Αλεξάνδρου, ο Φίλιππος, είχε νικήσει σε διάφορα ιππευτικά αθλήματα στην Ολυμπία και τους Δελφούς (Πλούταρχος, Αλέξανδρος 4.9; Ηθικά 105A), που αποτελούν τα πλέον Ελληνικά από όλα τα Ιερά της αρχαίας Ελλάδας, στα οποία

Γραμμένα με ελληνικά γράμματα, 2.300 χρόνια πριν, πιστοποιούν αδιαμφισβήτητα την ελληνικότητα των Μακεδόνων και της Μακεδονίας, που με τον Αλέξανδρο τον Α΄ έσωσε στις Πλαταιές την Ελλάδα, με τον Φίλιππο ετοίμασε το όραμα και το στράτευμα και με τον Αλέξανδρο Γ΄ τον Μέγα, πέτυχε την κατάλυση της απέραντης και πανίσχυρης Περσικής Αυτοκρατορίας, στο όνομα όλων των Ελλήνων

δεν ήταν επιτρεπτή η συμμετοχή μη Ελλήνων σε αγώνες. Εάν ο Φίλιππος ήταν Έλληνας, δεν ήταν επίσης και ο γιός του Αλέξανδρος Έλληνας;

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

Ο Ευριπίδης, ο οποίος πέθανε και ετάφη στη Μακεδονία (Θουκυδίδης apud Pal. Anth. 7.45; Παυσανίας 1.2.2; Διόδωρος ο Σικελός 13.103), έγραψε το έργο Αρχέλαος, προς τιμή τού προγόνου του Αλεξάνδρου, στη Σλαβική γλώσσα;

Όταν έγραψε τις Βάκχες, ευρισκόμενος στην Αυλή του Αρχέλαου, δεν το έγραψε στα Ελληνικά, όπως έχει διασωθεί μέχρι τις ημέρες μας;

Μήπως πρέπει να υποθέσουμε ότι ο Ευριπίδης ήταν «Μακεδόνας», που έγραφε στα Σλαβικά (σε μια εποχή που αυτή η γλώσσα δεν υπήρχε) και μετά τα έργα του μεταφράστηκαν στα Ελληνικά;

ΣΕ ΠΟΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΕ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ;

Ποια ήταν η γλώσσα στην οποία ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Αλέξανδρο;

Ποια γλώσσα μετέφερε ο Αλέξανδρος στις εκστρατείες του στην Ανατολή;

Γιατί έχουμε σήμερα αρχαίες επιγραφές στην Ελληνική, σε πόλεις που ίδρυσε ο Αλέξανδρος, φθάνοντας μέχρι το Αφγανιστάν, και όχι στη Σλαβική;

Γιατί η Ελληνική επικράτησε παντού στην Αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου, εάν αυτός ήταν πραγματικά όχι Έλληνας αλλά “Μακεδόνας”; (σ.σ. εν. εθνικά “Μακεδόνας”)

Γιατί η Καινή Διαθήκη γράφτηκε στην Ελληνική και όχι στη Σλαβική;

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΣΛΑΒΙΚΑ

Στη σελίδα 57 της αποκαλούμενης «Επιστολής από τη Μακεδονία», υπάρχει φωτογραφία

του συγγραφέα, που στέκεται μπροστά από “μπρούτζινο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πόλη Πριλέπ”. Το άγαλμα είναι έκδηλα σύγχρονης κατασκευής, αλλά το ερώτημα είναι εάν Αλέξανδρος θα μπορούσε να διαβάσει την επιγραφή που φέρει στη Σλαβική γλώσσα, κάτω από τα πόδια του. Με την δεδομένη ιστορικά μεταγενέστερη ανάπτυξη της Σλαβικής σε σχέση με την Ελληνική γλώσσα, η απάντηση είναι προφανής.

“ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ” ΤΟΥ MATTHEW BRUNWASSER

Παρά το ότι είναι καλοδεχούμενη η αναφορά του κ. Brunwasser σε αρχαιολογικά θέματα της Παιονίας, η εκ μέρους του υιοθέτηση και η προβολή συγχρόνων πολιτικών επιδιώξεων των κατοίκων της ως προς την χρήση της ονομασίας Μακεδονία, δεν είναι μόνο μη καλοδεχούμενη, αλλά αποτελεί παροχή κακών υπηρεσιών προς τους αναγνώστες του περιοδικού Archaeology, οι οποίοι φαντάζομαι ότι ενδιαφέρονται για ιστορικές αλήθειες. Αλλά τότε, η απόφαση εκ μέρους του περιοδικού Archaeology – ενός εντύπου του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ - για την διάδοση αυτής της ιστορικής ανοησίας, αποτελεί εγχείρημα σε βάρος της αξιοπιστίας του.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΑΧΑ ΜΙΑ

Ας λεχθεί ακόμη μία φορά: Η περιοχή της αρχαίας Παιονίας, ήταν μέρος της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας, όπως ήταν επίσης η Έφεσος, η Τύρος, η Παλαιστίνη, η Μέμφις, η Βαβυλώνα, τα Τάξιλαe και δωδεκάδες ακόμη. Όλες αυτές είχαν γίνει «Μακεδονικές» για μία περίοδο, αλλά καμία από αυτές δεν ήταν ποτέ η «Μακεδονία».

“ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Ας μου επιτραπεί να περατώσω αυτή τη επεξήγηση κάνοντας μία πρόταση, για την επίλυση του ερωτήματος της σύγχρονης χρήσεως της ονομασίας «Μακεδονία». Η Ελλάδα πρέπει να προσαρτήσει την Παιονία, όπως έκανε ο Φίλιππος Β΄ το 359 π.Χ. Αυτό θα φαινόταν αποδεκτό από τους σύγχρονους κατοίκους της εν λόγω περιοχής, δεδομένου ότι ισχυρίζονται πως είναι Ελληνική, ενστερνιζόμενοι το όνομα της Μακεδονίας και του πλέον διάσημου τέκνου της. Τότε οι σύγχρονοι κάτοικοι αυτής της νέας Ελληνικής περιοχής, θα μπορούσαν να ασχοληθούν να μάθουν, να μιλούν και να γράφουν Ελληνικά, ας ελπίσουμε τόσο καλά, όσο τα ήξερε και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ειλικρινώς,

Stephen G. Miller, Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Berkley, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Υ.Γ. Για μία πληρέστερη εξέταση αρχαίων αποδείξεων περί της Παιoνίας, βλέπε I. L. Merker, “The Ancient Kingdom of Paionia,” Balkan Studies 6 (1965) 35-54

Κοινοποίηση:

C. Brian Rose, President, Archaeological Institute of America

Hillary Rodham Clinton, Secretary of State of the United States of America

Dora Bakoyiannis, Minister of Foreign Affairs of Greece

Antonis Samaras, Minister of Culture of Greece

Olli Rehn, European Commissioner for Enlargement

Erik Meijer, Member, European Parliament »

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Μίκης: Για Σκόπια και σχέδιο Ανάν συμπίπτουμε με Σαμαρά

Τη σύμπτωση απόψεων με τον Αντ. Σαμαρά στο θέμα των Σκοπίων και στο σχέδιο Ανάν επισημαίνει με δήλωσή του ο Μίκης Θεοδωράκης. Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής:
«Στη σημερινή εποχή η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους λόγω της παγκοσμιοποίησης, της οποίας κύριοι στόχοι μεταξύ άλλων είναι ο αφελληνισμός μας, καθώς και η εξάλειψη της ιστορικής μας μνήμης και της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Πρωταρχική μας επιδίωξη επομένως θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη της εθνικής μας συνείδησης και η καλλιέργεια του πατριωτισμού.

Δύο κομβικά προβλήματα προς την κατεύθυνση αυτή υπήρξαν

α) το θέμα των Σκοπίων, στο οποίο τουλάχιστον σε μας τους Ελληνες δεν επιτρέπεται να τα αναγνωρίσουμε ποτέ με το όνομα «Μακεδονία», εφ' όσον σεβόμαστε την ιστορία μας και τον ίδιο τον εαυτό μας ως Εθνος ζωντανό και υπερήφανο.

β) η στάση μας στο σχέδιο Ανάν χθες, σήμερα και αύριο, προκειμένου να υπερασπίσουμε την ανεξαρτησία, την πρόοδο και ευημερία τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, που θα πρέπει οι ίδιοι ελεύθερα και κυριαρχικά να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Σ' αυτά τα δύο ζωτικά προβλήματα οι απόψεις μου συνέπεσαν πλήρως (για το πρώτο ήδη από το 1991) με εκείνες του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος από τη νέα του θέση αποτελεί για όσους σκέπτονται όπως εγώ, ισχυρή ενίσχυση και ελπίδα.

Αθήνα, 2.12.2009

Μίκης Θεοδωράκης»